Werk / Chemport Europe

«Terug naar het overzicht

Case

Wat begon als een opdracht van de NOM en Groningen Seaports voor de acquisitie rondom Chemiecluster Eemsdelta, eindigde in een spectaculaire lancering van een nieuw Noord-Nederlands, provincieoverschrijdend cluster. Een chemiecluster met de focus op de vergroening van de chemie.

De opdracht

De primaire opdracht, voor de acquisitie van de Eemsdelta-regio, veranderde na bestudering van de uitkomsten van diverse onderzoeken. De regio bleek op zichzelf niet onderscheidend genoeg. Met dat inzicht veranderde de opdracht in een positionering voor de hele chemische sector in Noord-Nederland.

Initio maakte een voorstel voor deze unieke regio – van de Eemsdelta tot Emmen – waar de agrarische sector, de chemische industrie, de verwerkende industrie, hoogwaardige technische kennis en vrije zeehavens in een straal van 100 kilometer bij elkaar komen. Een voor Europa uniek ecosysteem, met daarin een evenzo wereldwijd unieke governance van de aardappel-, melk- en suikerbietcoöperatie. Met agrarische bedrijven die beschikken over geschikte reststromen als feedstock voor groene chemische bouwblokken. Een regio met vooraanstaande chemici en onderzoek op de Zernike Campus Groningen.

De positionering was tweeledig, het draaide niet alleen om het gezicht, maar ook om het gedrag. Een daadwerkelijke samenwerking – de triple helix met politiek, bedrijven en onderwijs – voor deze bio-based chemie werd aangejaagd. Hiermee kan de regio laten zien dat er een ecosysteem is waarin de bestaande chemische industrie versneld vergroend wordt. Waar nieuwe ondernemingen tot bloei kunnen komen en waar andere zich graag willen vestigen.

Uitvoering

Een grote ambitie verdient een nieuwe naam. Initio bedacht daarom Chemport Europe. Een naam voor de hele chemische sector in de noordelijke provincies, een naam waar je onderdeel van wilt zijn. Het logo is ontwikkeld vanuit de filosofie van twee sterke chemieparken. De 2 C’s van chemieparken, vormen samen één. Het blaadje in het midden refereert aan de vergroening en de agrarische bedrijven die in de regio voor de nodige feedstock voor de chemie kunnen zorgen. Agro en chemie komen samen in Chemport Europe.

Een huisstijl en een communicatiestrategie werden onder meer uitgebreid met communicatiethema’s en de pay-off Changing the nature of chemistry. Aan ‘chemie’ kleven oude, negatieve associaties. Door samen te werken biedt Chemport Europe waar de klant om vraagt, een groene, bio-based chemie, en veranderen ze de natuur van de chemie.

Chemport Europe werd in februari 2017 officieel gelanceerd in De Nieuwe Kolk in Assen. Daar zagen genodigden hoe gedeputeerden Henk Brink (provincie Drenthe) en Patrick Brouns (provincie Groningen) – gekleed in een Chemport-groen pak – na een chemisch proces het nieuwe logo onthulden. Er was chemie tussen beide gedeputeerden.

Logo

 

Responsive website

 

Campagnemateriaal

 
Chemports groene chemie bouwen met Nobelprijswinnaar Ben Feringa en Snatoms Chemports groene chemie bouwen met Nobelprijswinnaar Ben Feringa en Snatoms

Brochure

 

Introductie

 

Contactgegevens

Helperpark 278, 9723 ZA Groningen +31 (0)50-3134747